DEMİRHAN MADENCİLİK
MALTAY GIDA

Malkara’da Güncel SGK Mevzuatı ve Kayıt Dışı İstihdam Toplantısı

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Malkara’da Güncel SGK Mevzuatı ve Kayıt Dışı İstihdam Toplantısı
Malkara’da, “Güncel SGK Mevzuatı ve Kayıt Dışı İstihdam” konulu bir toplantı gerçekleştirildi.
YILMAZ MOBİLYA REKLAM

Malkara Ticaret ve Sanayi Odası Toplantı Salonu’nda gerçekleştirilen toplantıya; SGK Malkara Müdürü Mehmet Enes Erol, SGK İşveren Memuru Ali Özer, Malkara TSO Genel Sekreteri Sinan Beşer, Belediye Meclis Üyesi Mustafa Özer, Malkara TSO üyesi işverenler ve muhasebeciler katıldı.

MEHMET ENES EROL: “YABANCI İŞÇİ ÇALIŞTIRMA MALKARA’NIN BİR GERÇEĞİ”

Gerçekleştirilen toplantıda konuşan SGK Malkara Müdürü Mehmet Enes Erol; “Biz Pandemi süreci devreye girdiği için en son 7020 kanununda bir toplantıda bir araya gelmiştik. Bu süreç ilerliyor. 2008’den sonra biz kurum olarak denetim ve cezadan ziyade, rehberlik ve bilgilendirme, önce işverenleri bilgilendirelim diye faaliyetler yapmaya çalışıyoruz. Hem Malkara özelinde hem de Tekirdağ özelinde spesifik olarak karşılaştığımız sorunlar var. Bu toplantı biraz daha kayıt dışı istihdam, kayıt dışı çalışma üzerine olacak. Bize gelen ihbarlar, şikayetler, ALO 170 hatlarından ya da Emniyet/Jandarma tutanaklarından sigortasız yabancı işçi çalıştırmayla çok sık karşılaşıyoruz. Bir de sigortasız yani Türk vatandaşları için ücretlerin daha yüksek ücret verildiği halde asgari ücret üzerinden gösterilmesi yönünde şikayetler geliyor. 18 Kasım tarihinde İl Göç İdaresi başkanlığında bir çalıştay yapılacak. Orada yabancı işçi çalıştırma üzerinde daha fazla durulacak. Yabancı işçi çalıştırma gerçeği Malkara’nın bir gerçeği. Baktığınız zaman tarım ve hayvancılık yabancı işçiler üzerinden gidiyor. Malkara’da 900 civarında yabancı çalışan var. Sadece SGK’nın denetim yaparak veya mevzuatı uygulayarak çözebileceği bir sorun değil bu. Birçok paydaşı var; Göç İdaresi bunun içerisinde, İŞKUR bunun içerisinde. SGK için bir kişinin Türk olması, yabancı olması, kadın veya erkek olması, yaşının ne olduğu bizim açımızdan çok önemli değil. Biz kimi fiilen hizmet akdiyle çalışırken görürsek, o kişiyi kayıt altına alırız. Ama diğer kanunlarda, 4857 Sayılı İş Kanunu’nda ya da farklı mevzuatlarda, çalışma yasaklarıyla ilgili düzenlemeler olabilir ama biz gerek denetim vasıtası ya da idari olarak yaptığımız işlemlerde, kişinin milliyeti, cinsiyeti bizim için önemli değil. Biz gördüğümüz herkesi kayıt altına SGK olarak kaydediyoruz. 18 Kasım’daki çalıştayda, İl Göç İdaresi bunların çalışma izinleri konusunda bilgi verirken, biz de SGK Mevzuatı, tarım ve hayvancılıktaki uygulama farklılıkları işe girişlerde iş yeri bildirgelerinin verilmesi noktasında bilgilendirmeler yapacağız. Şimdi de SGK Mevzuatı ve Kayıt Dışı çalışma ile ilgili hatırlatmalarda bulunacağız” dedi.

SGK Malkara Müdürü Mehmet Enes Erol, daha sonra katılımcılara; kayıt dışı istihdam, kayıt dışı istihdamın nedenleri, ekonomik nedenler, mali nedenler, işverenin yükümlülükleri, NACE Kodu, vergi levhası, faaliyet belgesi, sigortalılara ilişkin yükümlülükler, işe girişin bildirilmesi, işten ayrılışın bildirilmesi, primlerin ödenmesi, iş kazasının ve meslek hastalığının, istirahat dönemlerinde çalışıp çalışmadığının bildirilmesi, işe giriş bildirgesi, işten ayrılış bildirgesi, Muhtasar ve Prim Hizmet Beyannamesi, işverenin maliyetleri, yabancı çalışanlar için çalışma izni alınması, idari para cezaları ve Elektronik Tebligat konularında bir sunum gerçekleştirerek bilgilendirme ve hatırlatmalarda bulundu.

SGK Malkara Müdürü Mehmet Enes Erol, gerçekleştirdiği sunumun ardından katılımcıların sorularını yanıtladı.


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 1
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Meme Kanseri Kaderiniz Olmasın!Önceki Haber

Meme Kanseri Kaderiniz Olmasın!

Başkan Vekili Uysal ve Başkan Yardımcısı Kaçar, Larplast’ta Düzenlenen Ödül Törenine KatıldıSonraki Haber

Başkan Vekili Uysal ve Başkan Yardımcısı...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar