
Malkara’da IPARD Hibe Programı (Avrupa Birliği Fonu - Kırsal Kalkınma) bilgilendirme semineri gerçekleştirildi.
Malkara Ticaret ve Sanayi Odası Toplantı Salonu’nda gerçekleştirilen seminere; Malkara TSO Yönetim Kurulu Başkanı Tevfik Yamanoğlu, Malkara İlçe Tarım ve Orman Müdürü Erman Sayhan, Malkara Ziraat Odası Başkanı Talat Kaya, Tekirdağ DSYB Başkanı Ergin Durgun, Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) Çanakkale İl Koordinatörü Hasan İskender ve kurum yetkilileri ile Malkara TSO üyeleri katıldılar.
Tevfik Yamanoğlu: “Önyargılarımızı yenmemiz, proje hazırlama kültürü kazanmamız gerekiyor”
Düzenlenen seminerin açılış konuşmasını gerçekleştiren Malkara TSO Yönetim Kurulu Başkanı Tevfik Yamanoğlu, şunları söyledi:
“Değerli katılımcılar, Sayın TDK İl Koordinatörümüz ve ekibi, odamıza hoş geldiniz, şeref verdiniz. Konuşmama öncelikle gerçekleştirilen Mahalli İdareler Genel Seçimleri’nin ülkemiz için hayırlı olmasını temenni ederek başlamak istiyorum.
Konuşmamda kısaca şunlardan başlamak isterim. Geçtiğimiz günlerde üyelerimizin talepleriyle araç muayene istasyonlarının gün sayılarının artırılmasını talep etmiştik. Bununla alakalı 3 güne kadar randevu süreleri oluşturuluyor. Bununla alakalı sizlerin desteğine ihtiyacımız var. İlçemizde araç muayene istasyonlarının gün sayısının artmasının devam etmesini istiyorsak sizlerden ricamız Keşan’dan, Tekirdağ’dan değil buradaki mobil istasyondan randevu almanız.
Bugünkü toplantımızın sebebi, her zaman dile getirdiğimiz Avrupa Birliği fonlarıyla kısacası Euro hibe desteği olan 42 il arasında bizim ilimiz neden yok, bu 81 ile yayılsın, diye her platformda bunu dile getirdik. TKDK gelsin dedik, yerel siyasetçilere bunu dile getirdik. Ve sonunda TKDK ilimize geldi.
Değerli katılımcılar, öncelikle bu hibelerle ilgili olarak ön yargılarımızı yenmemiz gerekiyor. Proje hazırlayalım, bu sene çıkmazsa seneye çıkacak. Bu ümitle proje hazırlamaya devam edelim. Bir proje hazırlamadan, başvuru yapmadan bunun çıkıp çıkmayacağını bilemeyiz. Proje yazma kültürünü lütfen kendi işimizi geliştirmemiz için kazanalım, buna önem verelim.
Maalesef ülke ekonomimiz özellikle 6 aydan beri iyi gitmemektedir. Yani kaybettiğimiz bazı şeyler var. Sorunlarımız olabilir, ülkenin de sorunları olabilir ama bu sorunları bizim ortak akılla çözmemiz lazım. Bu yerel seçimleri atlattık. Yaklaşık olarak 4 yıllık bir seçimsiz süreç var önümüzde. Bu 4 yılı ortak akılla, sorunlarımızı çözerek değerlendirmemiz lazım. Başka Türkiye’miz yok. Biz hükümetimize güveniyoruz ama ortak akıldan da vazgeçilmemesini istiyoruz. Ben yaptım oldu, anlayışını bir an evvel terk etmemiz lazım. İnşallah bu 4 yılı hükümetimiz çok iyi değerlendirir.
Sözlerime son verirken katılımlarınızdan ötürü hepinize teşekkür ediyorum. Hep birlikte odamızı daha güçlü hale getireceğiz.”
Hasan İskender: “785 milyon Euro ortak bütçeli bu programı 5 yıl boyunca uygulayacağız”
Ardından kürsüye gelerek bir konuşma gerçekleştiren Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) Çanakkale İl Koordinatörü Hasan İskender de şunları söyledi:
“Sayın başkanımız da bahsetti, malum Tekirdağ’da, Trakya’da, Malkara’da bir özlemle bekleniyordu. Çok şükür 81 ilde Bakanlığımız bu programı hayata geçirmiş oldu. Biz Mart’ın 21’i itibariyle de resmi olarak TKDK programlarımızı açmış bulunduk. Tekirdağ merkezli toplantımızı yaptık. Buradaki uzman arkadaşlarımız 11 ilçede hepsi tek tek sunumlar yapacaklar.
Biz kurum olarak Tarım ve Orman Bakanlığı’na bağlıyız. 2009’dan beri AB ile birlikte ortak projeler yürütüyoruz. Bizim kurumumuzun işi tarım özel sektörüne destek vermek. Tarım özel sektörü dediğimizde; çiftçiler, tarımsal kooperatifler, birlikler, şirketler. Milli ve yerli bir kurumuz.
Biz bu programları uyguladığımızda 5 yıl boyunca uygulayacağız. Çağrı bazlı çalışıyoruz. Bizim 3 tane destek programımız var. Bunlar; hayvan çiftlikleri, işleme sektörü ve kırsal program. 42 ilden bir anda 81 ile çıktık. Ortak bütçemiz şu ana kadar 785 milyon Euro bu 5 yıl boyunca uygulayacağımız programda.
Biz şu anda birinci programı açtık, işleme sektörü için. Bir takvim yayınladık, Haziran ayında kırsal programı açacağız, Temmuz ayında da hayvan çiftliklerini açacağız.”
Yapılan konuşmaların ardından TKDK Çanakkale İl Koordinatörü Hasan İskender, hazırlanan sunum eşliğinde hibe programı kapsamındaki projeler, projeye katılım şartları, desteklenen sektörler, proje başvuru süreci, puanlama sistemi, başvurulan projelerde verilen hibe destek oranları ve diğer genel hususlara ilişkin katılımcıları bilgilendirdi.
Yapılan sunumun ardından Çanakkale İl Koordinatörü Hasan İskender, katılımcıların sorularını da yanıtladı.
Yorum Yazın