DEMİRHAN MADENCİLİK
ALTAY GIDA YILLIK REKLAM

Tekirdağ DSYB Başkanı Ergin Durgun, Çiğ Süt Fiyatına Tepki Gösterdi!

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Tekirdağ DSYB Başkanı Ergin Durgun, Çiğ Süt Fiyatına Tepki Gösterdi!
Tekirdağ Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Ergin Durgun, Ulusal Süt Konseyini buradan uyarıyorum! Eğer bu fiyat politikasıyla fiyat anlayışı devam ederse ineklerimiz kesime gidecek. Maalesef ülkemiz ete ve süte ihtiyaç duyacak, dedi.

Birlik Başkanı Veteriner Hekim Ergin Durgun yaptığı açıklamada; 18 Mart Cuma günü Ulusal Süt Konseyi toplanarak yeni süt fiyatını belirledi. Son zamanlarda özellikle yem fiyatları olmak üzere ciddi maliyet artışları yaşadık. Bizler de bu maliyet artışları neticesinde süt fiyatında artış ya da devlet desteğinde artış talep ettik.


Ulusal Süt Konseyinden Çıkan Karar Bizi Hayal Kırıklığına Uğrattı!
Biz artış isterken daha fazla para kazanmak için talepte bulunmadık. Sadece artan maliyetler ardından üreticilerin ezilmemesi için sürdürülebilir bir hayvancılık, süt ve et üretim olabilmesi için fiyat artış talep ettik. Fakat Ulusal Süt Konseyinden çıkan karar 1 TL’lik bir fiyat artışıdır. Bu fiyat artışı bizi ve üreticilerimizi hayal kırıklığına uğratmıştır.


Bugün dünyaca kabul edilen 1.3 süt yem paritesi vardır. Sürdürebilir hayvancılık için bir kilogram çiğ süt satan bir üretici bir kilo 300 gram yem alabilmesi lazım. Biz bu paritenin korunmasını istiyoruz. Şu anda süt yeminin fiyatı 6 TL’yi geçti. 1.3 süt yem paritesine göre de süt fiyatı 7 buçuk liradan daha yukarı olmak zorundadır. Fakat Ulusal Süt Konseyi'nin açıklamış olduğu fiyat çok aşağılarda kalmaktadır. Açıkladığı fiyata tepkiliyiz bunu kabul etmiyoruz. Acilen bu yanlıştan dönmesini istiyoruz. Ulusal Süt Konseyi'nin toplanarak tekrar bu fiyatın maliyetlere göre güncellenmesini istiyoruz.


Her Türlü Üretici Zor Durumda Bırakılıyor!
Ayrıca başlangıçta ne olarak 1 Nisan belirlenmiş. Neden 1 Nisan’dan başlıyor yeni süt fiyatı? Bizim maliyetlerimiz Mart ayı içerisinde arttı. 1-30 Nisan arasında verdiğimiz sütün parasını 15 Mayıs’ta alacağız. Mart ayında yüksek fiyattan kepek küspe ya da yem maddesi alıyoruz. Yüksek maliyetle yem alıyoruz. Bunun parası cebimize 15 Mayıs'ta gelecek. Her türlü üreticiler zor durumda bırakılıyor.


Bizden et ve süt konusunda şu anda kendi kendine yeten bir ülkeyiz. Bunun sebebi cefakâr et ve süt üreticisidir. Kendilerine muhakkak ki teşekkür edilmek zorundadır. Bunca zorluklara rağmen, bu fiyat olumsuzluklarına rağmen, düşük fiyata rağmen, şu anda geçirdiğimiz kar, kış zor şartlara rağmen hastalık pandemiye rağmen bıkmadan usanmadan cefakâr üreticiler sayesinde ülkemiz başka yabancı ülkelere muhtaç kalmamıştır. 


Biz Üretmenin Cezasını mı Çekiyoruz?
Bizden şunu düşünüyoruz. Acaba üreterek biz mi hata ettik? Kendi kendine yeten bir ülke olduğunu. Et ve süt konusunda bolluk bereket olduğu için biz üretmemizin cezasını mı çekiyoruz. Yağ ve buğday gemisi gelmesini beklediğimiz gibi et, süt, peynir gibi gemilerini mi beklemeliyiz. Ürettiğimiz sütün değeri o zaman mı ortaya çıkacak? diyerek düşünmeden edemiyoruz.
Et ve süt üretiminin bu şekilde bolluk bereket içerisinde devam etmesi için kendi kendine yeten bir ülkeye devam etmemiz için bu konuda sürdürülebilir bir üretimin için maliyetlerimize göre yeni fiyatlarımıza göre süt fiyatının da belirlenmesi gerekmektedir. Buradan uyarıyorum. Eğer bu fiyat politikasıyla fiyat anlayışı ile devam edilirse ineklerimiz kesime gidecek. Maalesef ülkemiz süte ihtiyaç duyacak. İnekler kesime gidecek. Bizim buralarda bir söz vardır. Ana olmadan dana olmaz diye. İnekten süt almadığımız gibi buzağıda alamayacağız. Önümüzdeki günlerde ülkemizde et açığı da olacak. Bir veteriner hekim olarak, bir başkan olarak, bir üretici olarak, bu konulara hakim birisi olarak buradan yetkilileri uyarıyorum. Bu yanlıştan geri dönün. Çok acil bir şekilde süt fiyatı maliyetine göre güncellensin, şeklinde konuştu.

 


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Tekirdağ'da 300 bin fidan toprakla buluşturulduÖnceki Haber

Tekirdağ'da 300 bin fidan toprakla buluş...

Yaşlılar Haftası Kapsamında Huzurevi Sakinlerine Kahvaltı Programı DüzenlendiSonraki Haber

Yaşlılar Haftası Kapsamında Huzurevi Sak...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar